...

Bye the Isle of Man! Hi Cayman Islands! :)

čtvrtek 3. listopadu 2011

O Kajmanských ostrovech

Nebojte, nebudu vás zatěžovat dějepisnými fakty ani ekonomickými žblebty...jen vám (snad) přiblížím, jak to tu prostě a jasně vypadá "normálně", když se člověk zrovna nečvachtá někde v moři či v bazénu a neplave s rejnoky.
Ostrov je malý, ale přesto se liší od podobně malého ostrovu Man. Silnice jsou tu větší a často dvouproudé (až tříprodé). Zajímavostí je, že auta jsou tu klasicky americká, tedy s volantem jako u nás vlevo, ale řídí se tu jako v Anglii - tedy na levé straně. My máme pěkného velkého Forda, s vychytanými funkcemi jako je kamera při couvání, sledování mrtvého úhlu a ovládání hlasem atd.

Jelikož ráno se sjíždí všichni obyvatelé do George Townu, kde naprostá většina z nich pracuje, nejsou tu žádnou vyjímkou zácpy. Ty jsou běžné každé ráno a potom odpoledne, když pracanti zase končí.
Další podivuhodností jsou volně pobíhající slepice, které zvesela přebíhají silnici či si na ní zobou, co se tam najde.Jsou po celém ostrově, místní se zřejmě nestresují nějakými výběhy a tak když by si chtěl někdo "ulovit" něco k večeři...
Každý kruhivý objezd má své jméno...usnadňuje to asi orientaci, přece jen kruháče rostou jako z vody a pak " u kruháče" je dost obecné.

Hlavní sezóna na Kajmanech je od prosince do dubna. Ne, že by tu bylo v těchto měsících nejtepleji, není tu totiž přehozené období jako např. v Austrálii, ale v těchto měsících je tu "suché" období, to znamená, že nějaké přeháňky či srážky obecně jsou případně jen ojedinělé.Teplota se v těchto měsících pohybuje v průměru kolem 28 stupňů Celsia, kdežto v létě sahá až o 4 stupně výše. V létě a poté také v období hurikánů tu ale není tak pohostino jako v měsících zimních.
Co je logické, ale člověka to zrovna při pomyšlení na ráj na Zemi nenapadne je fakt, že tu jsou komáři. V minulosti (dočetla jsem se v místním průvodci), když to tu osídlovali po Kolumbově objevu první obyvatelé, byly ostrovy neobyvatelné a lidé, co se tu usadili téměř nemohli vycházet z příbytků..naštěstí moderní doba a moderní hubící jedy nám pohyb venku dovolují. Za týden svého pobytu jsem na vlastní oči viděla jednoho komára..je pravda, že více jich bývá večer, kdy už jsem doma a nebo v některých specifických částech ostrova - kde naštěstí nejsem..Ostrov je sprejován z letadla - proti komárům..a lidé mají na svých zahradách často "lapače" (reklamy na ně jsou dost populární). Každopádně je chytré případně použít (a předtím zakoupit repelent).
Samozřejmě je tu poměrně velká koncentrace černochů...nevím přesná čísla (kdo chce, nechť si zjistí), ale bude jich tu kolem poloviny nejméně (z celkového počtu obyvatel). My máme oblíbeného černocha - prodavače denního tisku, u kterého vždy zastavíme ráno cestou do školy, Amy mu podá drobné a s přáním hezkého dne si odvážíme noviny.
Celkový dojem bych přirovnala k podobným světovým turistickým destinacím (Egypt např.), kde kolem a v hotelovém komplexu je vše nablýskané a krásné, upravené a připravené, ovšem za hranicemi všeho je svět nějaký jiný, chudší. Tady je centrum hlavního města samozřejmě zaplněno mnoha bankami, ale pokud se jede na druhou stranu ostrova, naskytne se člověku pohled na přízemní menší domečky z papundeklu (izolace zřejmě není potřeba), které vypadají jako postavené přes noc, zahrady často nemají žádné či pouze provizorní plotečky a celkově vše vypadá prostě chudší.

Nedivím se, že "moje rodina" tu nebude zůstávat..Kdybych měla tu šanci, asi bych se sem nestěhovala..už kvůli hnědým banánům v obchodě( u nás by si tohle snad nikdo nekoupil, ani by to snad nedali do prodeje a tady za to chtěj majlant).Ale samozřejmě ne jen kvůli nim - hezké místo pro dovolenou, týden dva, ale život tady asi není nic pro mě ( a pro spoustu dalších "normálních Evropanů).

3 komentáře:

  1. 'Zlatým pozlátkem', kdy hotelové komplexy a nejužší centra měst jsou jakž takž v pořádku a nablýskaná, trpí všechny karibské ostrovy, řekla bych. To stačí, co člověk slýchá od lidí kolem, co byli například v Dominikáně, moji prarodiče žili X let na Kubě. A koneckonců i teď od tebe :) Všude to samé.

    OdpovědětVymazat
  2. To ano, je to asi logicke, mistni obyvatele nemusi a ve vetsine nejsou moc prachaci, jsou to povetsinou cernosi, co makaj kolem turistu apod. a ty toho zase tolik nevydelaj..ale takhle to je skoro v kazdem state, kde je hlavni produkt z turistu.

    OdpovědětVymazat
  3. Vatikán žije z turistů a leskne se ze všech stran :)))

    OdpovědětVymazat