...

Bye the Isle of Man! Hi Cayman Islands! :)

úterý 15. listopadu 2011

Pouštění želv na svobodu a ponor bez namočení

V neděli jsem po ranním pobytu v bazénu a po návštěvě pirátské akce pro děcka vyrazila na procházku s jasným cílem - dojít do místa zvaného Safehaven, kde se měla od 4 hodin odpoledne konat kace, kterou jsem nechtěla zmeškat. Pod patronátem místní želví farmy a za přispění sponzorů se tu konalo vypuštění želv odchovaných farmou na svobodu. Lidé se plní očekávání tlačili kolem označené cesty želv do moře a někteří dokonce čekali ve vodě na to, aby jim mohli zamávat na jejich velkou cestu. Farma vypouští želvy každý rok během pirátského týdne, a podporuje tak jejich volně divoce žijící počty, které bohužel nedosahují velkých cifer. Hlavním důvodem je jejich dobré masíčko, díky kterému jich bylo hodně loveno a zabito.


Po dlouhém čekání - plánované vypuštění ve 4 hodiny se opozdilo až na něco po půl 5. Pak to ale bylo moc krásné, jako první byly vypouštěny jednotlivými platícími podpůrci těchto krásných zvířátek malé bejby želvičky a po chvíli přišly na řadu i jejich větší bratříčci. Někteří si zakoupili - sponzorovali želvu s GPS a tak mohou sledovat, kde se jejich želva právě nachází :)



V pondělí jsme měli státní svátek a tak jsme s Amandou a děckama konečně mohli na ponorku - a taky konečně jela! Nejprve nás loď převezla od břehu na moře, kde byla "zaparkovaná" ponorka, do které jsme hezky pozadu slezli po žebříku.

Pak už jsme si hezky posedali po obou stranách úzké ponorky a koukali kulatými okýnky pod vodní hladinu. Ponorka začala klesat a stop pod hladinou začalo přibývat...Mínus 5 stop, mínus 50 stop...Korály, rybičky...Hooodně modrý vody kolem...50% krásného bílého písku produkovaného rybičkami z..zezadu:D (JOOO, jsou to jejich výkaly, pro milovníky bílého písku :D)

Nakonec jsme klesli až tak hluboko - ke dnu - do 105 stop (cca 35 metrů pod mořskou hladinu)..Z toho nejlepšího, co jsme viděli, stojí za zmínku Lion  Fish ( Perutýn ohnivý) - jedovatá rybí potvora, predátor, který hubí zdejší populaci ryb, ale nemá přirozeného nepřítele, a proto musí být jeho počty redukovány lidmi. Dále mořská želva - krásné ladné pohyby, když proplouvá mezi korály a hledá potravu. Také Barakudu jsme viděli a rybu Angelfish.
Po úspěšném vynoření jsme dostali certificát o absolvování a s dojmy se rozjeli zpátky k pevnině...

1 komentář: