...

Bye the Isle of Man! Hi Cayman Islands! :)

pátek 13. května 2011

Wallaby

Jak už všichni víme (a většina to ví díky mě a mému pobytu tady, přiznejte se), Isle of Man leží uprostřed Irského moře mezi Anglií, Walesem, Skotskem a Irskem, tedy na severní polokouli. Přesto tu žije jeden druh zvířete, který je příznačný pro druhou polokouli, tedy tu jižní..Ano, klokan!

Historie zdejších klokanů je zajímavá. Druh žijící zde je menší než "klasický klokan", jak si ho představíme (nebo Když se Móňa podívá ráno z okna).Ovšem malý klokan je také klokan. Původně žili místní klokani ve zdejším Wildlife parku, což je taková zoologická zahrada, tady trochu rodinně pojatá, tedy nejsou tu příliš exotická zvířata, spíš zvířata běžně obývající Evropu, která ale nevidíte každý den. Asi před 50 lety došlo k útěku přesně nespecifikovatelného množství místních klokanů "Wallaby" z místního wildlife parku a ke údivu místních pečovatelů začala skupina žít ve volné přírodě..(proč je nechytli a nedali zpátky do výběhu se mě neptejte, asi nebyl čas, běželo bingo, nebo byla zima a zavřeli..kdoví)..No a klokanům se "venku" tak zalíbilo, že se začali množit a nyní by mělo na ostrově být stádečko asi 100 volně žijících klokanů..:)


roztomilý klokánek



Pokud ale chcete mít to štěstí a vidět Wallabyho ve volné přírodě, musíte vědět, kam ho jít najít..My túristi se na ně chodíme kouknout jen do zoo (wildlife parku).

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Wallaby je první z rodinky klokanů, které jsem ve volné přírodě potkala. A jsou fakt vtipní a (nejen) jejich hopsání dělá legračné zvuky. Něco jako "žuch, žuch, žuch" :)

    Hon to byl docela srandovní :)

    http://www.youtube.com/watch?v=dr493dP1tAc

    OdpovědětVymazat
  3. Mimochodem, wallabi jsou v GB stejně vtipní jako velbloudi v AU :)))

    OdpovědětVymazat